Piacok: Nem találják az irányt felfelé az európai piacok egyelőre, a határidős indexek is negatív tartományokban mozognak, így folytatódhat az esés ma is Európa-szerte. Tegnap a fontosabb indexek 1 százalék körüli mínuszokban zártak, míg a BUX index alulteljesítő volt, így 2,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Mol teljesített a legrosszabbul, de az OTP is lefelé húzta az indexet. A tengerentúlon nagy mozgásoknak lehettünk tanúi napközben, Jerome Powell szavait követően mérsékelt emelkedésnek indultak az indexek napközben a pozitív tartományban is jártak az indexek, azonban a nap végére minimális mínuszokban zártak. Az amerikai kötvényhozamok is kisebb visszaeséseket produkáltak, így a 10 éves hozam ismét 3,2 százalék alá mozdult.

Fed: Jerome Powell az amerikai jegybank elnöke tegnap a Kongresszusban tartott beszédet, ahol elmondta, hogy a Fed továbbra is elkötelezett az infláció letörése mellett, valamint az ehhez szükséges monetáris eszközök is rendelkezésükre állnak. A következő időszakban, mindig az adott helyzetnek megfelelő döntést fogja meghozni a jegybank, így egyelőre megjósolhatatlan, milyen mértékű emeléseket hajthat végre a jövőben. Jerome Powell kiemelte, hogy nehéz lesz a “soft landing” megvalósítása, azaz, hogy a kamatemelések hatására az amerikai gazdaság ne forduljon mélyebb recesszióba, viszont egyelőre a recesszió bekövetkezésének valószínűségét nem látja magasnak, és nyilvánvalóan a Fednek nem lenne célja recesszióba taszítani a gazdaságot. A jegybank azonban mindenképpen az infláció letörésére fog koncentrálni a következő időszakban. 

Forint: Hiába indult jól a tegnap reggel a forint szempontjából, délutánra ismét gyengülés jelei bontakoztak ki, így az EURHUF árfolyama gyorsan visszajutott a 397 forintos szintekre. Ma az egyhetes betéti tenderhez kapcsolódó irányadó kamat kapcsán érdemes figyelni az MNB lépését, egy esetleges kamatemelés, újabb löketet adhatna a forint számára. Tegnap a többi régiós deviza is gyengén muzsikált, a cseh kamatemelés sem segített a korona erősödésében. Tegnapi elemzésünkben részletesebben is írtunk a devizapiacok jelenlegi helyzetéről. A reggeli órákban ismét gyengülésnek indult a forint.

Kína: Tegnap a kínai elnök a BRICS üzleti fórumának megnyitásakor mondott beszédet, ahol elsősorban a kínai gazdaság helyzetéről beszélt. Jelezte, hogy a kormány kész az eddigieknél szigorúbb intézkedéseket végrehajtani annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírus okozta negatív hatásokat, valamint, hogy elérjék az idénre kitűzött gazdasági célokat. Elmondása szerint a célok között szerepel, hogy a munkanélküliségi ráta a városokban ne legyen magasabb 5,5 százaléknál, továbbá a GDP-növekedés is 5,5 százalék körüli alakuljon idén. Az elemzők azonban ennél kisebb mértékű bővülésre számítanak a kínai gazdaság kapcsán. 

Energiaszektor: A tegnapi olajárak esése érzékenyen érintette az energiaszektor több komponensét is, így a nagyvállalatok részvényei jelentős mínuszokat produkáltak a kereskedés során. Joe Biden hét olajvállalat vezetőjét hívta meg egy találkozóra, ahol megbeszélhetik, milyen módon tudnák csökkenteni az üzemanyagárakat, valamint bővíteni a termelési kapacitásokat. A kínálat továbbra is elmaradhat a fennálló kereslettől, így ez hosszabb távon tovább fűtheti az olajárak emelkedését. Több nagyvállalat részvénye is 4-5 százalékos mínuszt szenvedett el a tegnapi kereskedés során.

4iG: Ma lehet utoljára megvenni a tavalyi év után járó osztalékszelvénnyel forgó 4iG részvényeket. A vállalat részvényenként 29 forintos osztalékot fizet, amely 3,6 százalékos osztalékhozamnak felel meg a tegnapi záróárral számolva. 

Elemzés lezárása: 2022-06-23 08:40
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-07-04 08:36
Forint, olaj, Tesla, Wizz Air

A piac négy ciklusa

Varga Dániel | 2022-07-01 16:13
Folyamatos változásokon megy át a piac

Archer-Daniels-Midland: Ismét rákapcsolna a mezőgazdaság?

Varga Dániel | 2022-07-01 13:22
Fontos szintekről pattanna a részvény

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.