Ukrajnai háború: Az orosz-ukrán háború alakulása jelent továbbra is nagy bizonytalanságot a piacokon. Ma elméletileg tűzszünet van a felek között, egyes helyeken pedig a civil lakosság evakuálása zajlik. A piac leginkább a béketárgyalások újabb fordulójára várhat, amely várhatóan délután 3 órakor kezdődik. Csütörtökön pedig majd az orosz és az ukrán külügyminiszter találkozik Törökországban, ami szintén fontos esemény lehet. 

Forint: Közel a 400-as szintig gyengült a forint az euróval szemben ma délelőtt, amely új történelmi mélypontot jelent. Napközben egyelőre ki is jelölte a csúcspontot az árfolyam, a délutáni órákban már erősödni tudott a forint, és a 391-es szinteket közelíti meg. A régiós devizák közül a zloty és a cseh korona is hasonló mozgást mutatott ma be, és február 22 óta továbbra is a zloty és a forint teljesít az egyik leggyengébben a régióban, míg a cseh korona “csak” 4 százalékos gyengülést könyvelhetett el az euróval szemben.

Piacok: A háborús bizonytalanságok miatt ma is gyenge a hangulat Európában, a főbb indexek 1 százalékot meghaladó mínuszokban álltak kora délutánig. A nyersanyagárak emelkedése miatt a szektorok közül kiemelkedik az energiaszektor és a nyersanyagipar, mellettük pedig még a techcégek tudnak felülteljesítők lenni, a többi szektor viszont érezhető visszaesést szenvedett el. 

Napközben viszont fordulat látszódik a piacokon, az európai részvényindexek már inkább felfele mozdultak el a délutáni órákban, persze még így is mínuszban járnak, valamint a nyersanyagoknál is a napi csúcspontokról kisebb mértékben visszafordult például az olaj és az arany árfolyama is. A hazai piac szintén visszajött a kezdeti nagyobb mínuszokból, főként a Mol teljesítményének köszönhetően, amely másfél százalék körüli pluszban jár. Trendfordulóról azonban még korai beszélni a napon belüli mozgások alapján. A régióban a lengyel tőzsdeindex kiemelkedik a fél százalék körüli erősödéssel. Az amerikai határidős indexek is fordulatot mutatnak, az S&P 500 már csak minimális mínuszban tartózkodik a délelőtt látott egy százalék feletti visszaeséshez képest. A Chevron-Exxon-Phillips 66 hármas pedig pluszokkal nyithatja majd a kereskedést a magas olajárak miatt, de az Archer-Daniels-Midland árfolyama is 2 százalék feletti pluszban nyithat.

Kötvényhozamok: Bár pénteken ismét a negatív tartományba csökkent a német 10 éves kötvényhozam, a piaci fordulattal együtt azonban ismét felfelé mozdult el. Az európai bankszektor teljesítményére az orosz-ukrán kitettségeken túl a kötvényhozamok és a kamatemelési várakozások változása is hathatott. 

Arany: A háború hatására ma is jól teljesítenek a menedékeszközök, így az arany és az ezüst is. Az arany árfolyama napközben a 2000 dolláros szintet is elérte, ilyenre legutóbb 2020 nyarán volt példa. A nemesfémekkel együtt a bányászcégek részvényei is emelkednek, a Newmont Corporation árfolyama például már a 34 éves csúcsot tesztelné.

Zöldenergia szektor: Egyre komolyabban felvetődik a nyugati országokban az orosz energiaexport embargója is, és például a Shellt is támadások érték verbális szinten, amiért pénteken diszkontáron orosz olajat vásárolt. A társaság pedig ma bejelentette, hogy az orosz import bizonytalanságai miatt korlátozza Németországban a fűtőolaj kínálatot, amely a dízelárak emelkedéséhez vezethet. A jelenlegi helyzetben viszont alternatívákat kellene találni az orosz olaj és gáz kiváltására, amennyiben Európa tényleg korlátozni szeretné az importot.  A helyzet nyertesei többek között a megújuló energiával foglalkozó cégek lehetnek, erről már múlt heti elemzésünkben is írtunk. A szektor cégei ma is kiemelkednek, a Vestas Wind Systems például közel 8 százalékkal emelkedik, és a Siemens Gamesa árfolyama is 6 százalékkal javul ma.  

Uber: Optimistábbá vált a cég menedzsmentje. Az első negyedéves tisztított EBITDA előrejelzést a korábbi 100-130 millió dolláros becslés után 130-150 millió dollárra emelték. A menedzsment jelezte, hogy a mobilitás üzletág a korábban vártnál gyorsabb élénkülést mutat. A bejelentés után a nyitás előtti kereskedésben 7 százalékot is emelkedett az árfolyam. A részvény egyébként gyengén teljesít idén, pénteken az árfolyam másfél éves mélyponton zárt, lenne tehát honnan erősödnie a papírnak.

Elemzés lezárása: 2022.03.07 15:13
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Centene: Fontos teszt előtt a részvény

KBC Equitas | 2022.09.30 15:37
Az egészségügyi cég már többször fordult a múltban

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.09.30 08:41
Német infláció, amerikai gazdaság, Kína, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.