Ukrajnai háború: Az orosz-ukrán háború alakulása jelent továbbra is nagy bizonytalanságot a piacokon. Ma elméletileg tűzszünet van a felek között, egyes helyeken pedig a civil lakosság evakuálása zajlik. A piac leginkább a béketárgyalások újabb fordulójára várhat, amely várhatóan délután 3 órakor kezdődik. Csütörtökön pedig majd az orosz és az ukrán külügyminiszter találkozik Törökországban, ami szintén fontos esemény lehet. 

Forint: Közel a 400-as szintig gyengült a forint az euróval szemben ma délelőtt, amely új történelmi mélypontot jelent. Napközben egyelőre ki is jelölte a csúcspontot az árfolyam, a délutáni órákban már erősödni tudott a forint, és a 391-es szinteket közelíti meg. A régiós devizák közül a zloty és a cseh korona is hasonló mozgást mutatott ma be, és február 22 óta továbbra is a zloty és a forint teljesít az egyik leggyengébben a régióban, míg a cseh korona “csak” 4 százalékos gyengülést könyvelhetett el az euróval szemben.

Piacok: A háborús bizonytalanságok miatt ma is gyenge a hangulat Európában, a főbb indexek 1 százalékot meghaladó mínuszokban álltak kora délutánig. A nyersanyagárak emelkedése miatt a szektorok közül kiemelkedik az energiaszektor és a nyersanyagipar, mellettük pedig még a techcégek tudnak felülteljesítők lenni, a többi szektor viszont érezhető visszaesést szenvedett el. 

Napközben viszont fordulat látszódik a piacokon, az európai részvényindexek már inkább felfele mozdultak el a délutáni órákban, persze még így is mínuszban járnak, valamint a nyersanyagoknál is a napi csúcspontokról kisebb mértékben visszafordult például az olaj és az arany árfolyama is. A hazai piac szintén visszajött a kezdeti nagyobb mínuszokból, főként a Mol teljesítményének köszönhetően, amely másfél százalék körüli pluszban jár. Trendfordulóról azonban még korai beszélni a napon belüli mozgások alapján. A régióban a lengyel tőzsdeindex kiemelkedik a fél százalék körüli erősödéssel. Az amerikai határidős indexek is fordulatot mutatnak, az S&P 500 már csak minimális mínuszban tartózkodik a délelőtt látott egy százalék feletti visszaeséshez képest. A Chevron-Exxon-Phillips 66 hármas pedig pluszokkal nyithatja majd a kereskedést a magas olajárak miatt, de az Archer-Daniels-Midland árfolyama is 2 százalék feletti pluszban nyithat.

Kötvényhozamok: Bár pénteken ismét a negatív tartományba csökkent a német 10 éves kötvényhozam, a piaci fordulattal együtt azonban ismét felfelé mozdult el. Az európai bankszektor teljesítményére az orosz-ukrán kitettségeken túl a kötvényhozamok és a kamatemelési várakozások változása is hathatott. 

Arany: A háború hatására ma is jól teljesítenek a menedékeszközök, így az arany és az ezüst is. Az arany árfolyama napközben a 2000 dolláros szintet is elérte, ilyenre legutóbb 2020 nyarán volt példa. A nemesfémekkel együtt a bányászcégek részvényei is emelkednek, a Newmont Corporation árfolyama például már a 34 éves csúcsot tesztelné.

Zöldenergia szektor: Egyre komolyabban felvetődik a nyugati országokban az orosz energiaexport embargója is, és például a Shellt is támadások érték verbális szinten, amiért pénteken diszkontáron orosz olajat vásárolt. A társaság pedig ma bejelentette, hogy az orosz import bizonytalanságai miatt korlátozza Németországban a fűtőolaj kínálatot, amely a dízelárak emelkedéséhez vezethet. A jelenlegi helyzetben viszont alternatívákat kellene találni az orosz olaj és gáz kiváltására, amennyiben Európa tényleg korlátozni szeretné az importot.  A helyzet nyertesei többek között a megújuló energiával foglalkozó cégek lehetnek, erről már múlt heti elemzésünkben is írtunk. A szektor cégei ma is kiemelkednek, a Vestas Wind Systems például közel 8 százalékkal emelkedik, és a Siemens Gamesa árfolyama is 6 százalékkal javul ma.  

Uber: Optimistábbá vált a cég menedzsmentje. Az első negyedéves tisztított EBITDA előrejelzést a korábbi 100-130 millió dolláros becslés után 130-150 millió dollárra emelték. A menedzsment jelezte, hogy a mobilitás üzletág a korábban vártnál gyorsabb élénkülést mutat. A bejelentés után a nyitás előtti kereskedésben 7 százalékot is emelkedett az árfolyam. A részvény egyébként gyengén teljesít idén, pénteken az árfolyam másfél éves mélyponton zárt, lenne tehát honnan erősödnie a papírnak.

Elemzés lezárása: 2022.03.07 15:13
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Micron: Korai volt az öröm?

Grébel Szabolcs | 2023.09.28 14:58
Eséssel nyithat a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.28 08:40
Devizák, kötvényhozamok, olaj, Micron

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.