Piac: Ugyan napon belül valamelyest tudtak emelkedni az amerikai indexek, de érdemi elmozdulásnak így sem lehettünk tanúi. Szemmel látható, hogy a befektetők kivárnak a holnapi fontosabb kamatdöntés előtt, itt eldőlhet, hogy melyik irányba tudnak majd elmozdulni a részvénypiacok, akár nagyobb mozgások is mutatkozhatnak majd holnap este. Az amerikai társakkal ellentétben Európában egyértelműen negatív trend bontakozott ki, így a német DAX index is 1 százalékos mínuszban zárt, de a magyar tőzsde sem tudott kiemelkedőt produkálni. Az OTP közel 2 százalékos mínuszt hozott össze, de a Mol is visszacsúszott némileg.

Forint: Azért a 390 forintos szintektől fokozatosan visszakorrigált az EURHUF árfolyama, de egyelőre úgy néz ki, hogy nem tud a forint kellő erőt mutatni ahhoz, hogy az 50 napos mozgóátlagot letörje a devizapár árfolyama. A sokat erősödő dollár sem segített a forint helyzetén, így a holnapi amerikai kamatdöntés kihatással lehet a régiós devizák alakulására is, egyelőre a 383 forint körüli szinteken megakadt az EURHUF csökkenése, új impulzusra várhatnak a befektetők, hogy megtalálják a megfelelő irányt.

Olaj: Nincs fordulat az olajpiacokon, így tovább emelkednek fokozatosan az olajárak, a Chevron vezérigazgatója a Bloomberg TV-nek adott interjújában jelezte, hogy közeledhetnek a 100 dolláros olajárak. Változatlanul szűk a kínálat, míg keresleti oldalról is nagy nyomás mutatkozik, ez pedig további áremelkedést okozhat a piacokon. A WTI egyébként már a 93 dolláros szintet közelíti, míg a Brent 95 dollár környékén mozog.

Kötvényhozamok: Lassan kúsznak felfelé az amerikai kötvényhozamok az utóbbi időszakban, a 10 éves hozam is 4,3 százalék felett mozog immár, de a rövidebb oldali 2 éves kötvényhozam 5 százalék felett jár. Egyelőre nagy a bizonytalanság a Fed tervét illetően, a holnapi kamatdöntés megmozgathatja még a piacokat, egyelőre nem számítanak kamatemelésre a szakértők, de a kommentekre is mindenképp érdemes lesz figyelni. 

Kriptodevizák: Erősödésbe kezdett a Bitcoin árfolyama tegnap, a piaci szereplők a szerdai Fed kamatdöntés kapcsán optimistábbá váltak, hiszen a kamatok tetőzésével a kriptodevizák is vonzóbb befektetéseknek tűnhetnek. A Bitcoin árfolyama így már a 27 ezer dolláros szintet is átvitte egy ponton, viszont az 50 napos mozgóátlagot nem tudta áttörni a kriptodeviza, így innen egy kisebb visszahúzás volt látható később.

Société Générale: Beesett tegnap a SocGen árfolyama, miután a francia bank vezérigazgatója csalódást keltő kilátásokat közölt a társaság jövőjével kapcsolatban. A társaság várakozási szerint a következő három év során évi 0-2 százalékos bevételnövekedésre van kilátás, ez jóval elmarad a korábbi 3 százalék körüli növekedési várakozástól. Emellett a bank sajáttőke-arányos megtérülése 9-10 százalék körül alakulhat ez idő alatt, ami elmarad a versenytárs Deutsche Bank és BNP Paribas jelenlegi profitmutatóitól. A bank részvénye végül 12 százalékos eséssel zárta a tegnapi napot.

Magyar Telekom: Módosította a Telekom részvényére adott ajánlását eladásról vételre a Santander Biuro Maklerskie elemzője, emellett az ajánlásban szereplő célárat felemelte 317 forintról 619 forintra. Így további 18 százalékos felértékelődést várnak a Magyar Telekomtól, amely kapcsán hír volt az utóbbi napokban, hogy a kormány eltörli a közműadót és a távközlési adót, amennyiben a társaság tovább fejleszti a vezetékes- és mobilhálózatát. Ezzel már az összes  Bloombergen található elemzői ajánlás vételre ajánlja a részvényt, és a konszenzus 573 forintos célárfolyamot mutat.

Elemzés lezárása: 2023.09.19 08:40
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Micron: Korai volt az öröm?

Grébel Szabolcs | 2023.09.28 14:58
Eséssel nyithat a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.28 08:40
Devizák, kötvényhozamok, olaj, Micron

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.