Piacok: Várhatóan a kínai negatív hangulat átgyűröződhet az európai tőzsdékre is, így közel fél százalékos mínuszt mutat a legtöbb európai határidős index nyitás előtt. Amerikában jól sikerült az ünnepi hét, az olajszektortól eltekintve minden ágazat szép növekedést tudott felmutatni. Viszont a hétfői nyitással elromolhat a hangulat Amerikában is, de a héten még több fontos makroadat is hatással lehet a piacokra mind Európában, mind a tengerentúlon.

Mol: Az ATV értesülései szerint a kormány változtathat a benzinárstop feltételein jövő év elejétől, annak érdekében, hogy ne sérüljön az ország üzemanyagellátása. Az elmúlt időben több szakember is jelezte, hogy szükségessé válhat az árstop átgondolása, emellett a Mol jelezte, hogy ezen a héten sem tud üzemanyagot biztosítani egyes kis benzinkutak számára. A Mol már korábban bejelentette, hogy a Dunai Finomítójában karbantartási munkálatok miatt nem tud teljes kapacitás mellett üzemelni a finomító. Az ársapka esetleges eltörlése, vagy mértékének megemelése pozitív hír lehetne a magyar olajipari cég számára.

Magyar gazdaság: Tovább csökkent a GKI konjunktúraindexe, a fogyasztók is egyre pesszimistábbá válnak, azonban a foglalkoztatási hajlandóság összességében javulást mutatott novemberben. Az üzleti bizalmi index is kisebb esést produkált, elsősorban az ipar teljesített rosszul az üzleti szférában. Az áremelési törekvés is visszafogottabbá vált novemberben, ezzel együtt a fogyasztók inflációs várakozása is enyhülés jeleit mutatja. Azonban a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny, a jövőbeli helyzet megítélésével kapcsolatban is pesszimisták a piaci szereplők. 

Forint: Az elmúlt időben hullámzott a forint teljesítménye, múlt héten már a 415 forintos szinteket érintette az EURHUF árfolyama, de tartósan nem tudta áttörni az 50 napos mozgóátlagot, így ma reggel is 408 forint körül mozog. Az EURUSD is emelkedéssel próbálkozik, egyelőre a 200 napos mozgóátlag túl nagy falatnak tűnik, amennyiben sikerülne átjutnia ezen az árfolyamnak, akkor megnyílhatna az út felfelé. A forintnak a dollár gyengülése pozitív hír lehetne, emellett az EU-s pénzekkel kapcsolatos hivatalos döntés is hamarosan megszülethet.

Olaj: Új idei mélypontot ért el a WTI, ezzel év eleje óta már mínusz két százalékban áll az olaj árfolyama. Ugyan a Brent egyelőre mérsékelt pluszt mutat idén, de jelenleg lefelé trendel, már a 80 dolláros szinteket közelíti. A kínai koronavírusos helyzet igencsak kellemetlen hír az olajpiacok számára, hiszen az újabb lezárások jelentősebb kereslet csökkenést eredményezhetnek a piacokon. Így a jelenlegi gazdasági környezetben nem igazán tud emelkedést mutatni az olajpiac.

Kína: Kínában továbbra is szigorú karanténszabályok vannak érvényben, amik ellen a hétvégén több városban is tüntetéseket szerveztek. A tüntetők egy része a korlátozások feloldása mellett Hszi Csin-ping elnök lemondását is követelték. Elemzők nem látnak sok esélyt arra, hogy a kínai vezetés egyhamar enyhítene védekezési politikáján, így várhatóan továbbra is lassíthatja a piacokat a kínai helyzet. Hétfő reggel a Hang Seng kínai tőzsdeindex több, mint 3 százalék mínuszban nyitott, ami megalapozhatja a mai tőzsdei hangulatot a világ többi részén.

Apple: A Bloomberg értesülése szerint idén 6 millió iPhone Pro készülék hiányával szembesülhet a cég, a kínai munkabeszüntetések miatt. A karácsonyi időszak közeledtével, ez érzékenyen érintheti a vállalatot, így továbbra is az ügy megoldásán dolgozik az Apple. Emellett a kínai covid helyzet sem túl pozitív hír a cég számára, korábban jelezte a menedzsment, hogy 87 millió eszköz legyártását várják idénre, azonban a jelenlegi helyzet további csökkenést eredményezhet.

Heti makroadatok: A héten több európai inflációs adat is érkezik, így a német, illetve a francia fogyasztói árindex alakulását érdemes lesz figyelemmel követni. Emellett az Egyesült Államokban a unkaerőpiaci adatokra figyelhetnek a befektetők (ADP, NFP), valamint PMI adatokat is közzétesznek. A fontosabb eseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon. 

Elemzés lezárása: 2022.11.28 08:42
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

12 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.01.31 15:18
Európai gazdaság, Egyesült Királyság, dollár, gyorsjelentés

Rekordéven van túl a Pfizer

Varga Dániel | 2023.01.31 14:34
Gyengül a kereslet a vakcinák iránt

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.