Részvénypiacok: Vegyesen teljesítettek az európai piacok a tegnapi kereskedés során. A német DAX index 0,3 százalékot esett a nap végére, ebben közrejátszhatott az is, hogy a várakozásokat alulteljesítő hangulatindex adatok érkeztek az országból. Ezzel szemben a magyar piacon továbbra is pozitív volt a hangulat, ismét új csúcsokat döntött a BUX index, a nap végére 0,4 százalékkal került feljebb. A határidős indexek alapján enyhe eséssel nyithatnak a piacok.

A tengerentúlon is enyhe esésnek indultak ismét az indexek, a Dow Jones 0,3, a Nasdaq 0,2, míg az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb. Óvatosság jellemezte a befektetőket a mai inflációs hírek előtt, emellett a jelentési szezon is kezdetét veszi, a bankszektorban a Blackrock, illetve a J.P. Morgan tartogathat ma izgalmakat, míg a légitársaságok közül a Delta Airlines teszi közzé először a harmadik negyedéves jelentését.

Gazdasági adatok: A német gazdaság ZEW hangulatindexe ismét csökkent, összesen 4,2 ponttal esett a a szeptemberi adathoz képest, emellett a jelenlegi 22,3 pontos végleges adat a korábbi 24 pontos várakozásokhoz képest is alacsonyabb. A német gazdaság megítélése is nagyobb romlást könyvelhetett el, mint ahogy azt előzetesen várták volna. Jelenleg 21,6 ponton áll az index, ez több, mint 10 pontos esést jelent előző hónaphoz képest. Ide kapcsolódó hír, hogy a ma reggeli német inflációs adat megegyezik az elemzők által elvárt 4,1 százalékos, előzetesen várt adattal.

Ma több fontos makroadat érkezik az Egyesült Államokból is, többek között a szeptemberi végleges inflációs adatok, illetve este a Fed jegyzőkönyve tartogathat izgalmakat.

Kína: Ismét növekedett az import mértéke Kínában, éves alapon szeptemberben 17,6 százalékkal nőtt a behozatal mértéke, ez azonban jóval alacsonyabb növekedési ütemet mutat, mint azt az elemzők korábban várták. A földgáz és a szén import mértéke növekedést mutatott, ezzel szemben a szójabab, illetve a kőolaj behozatala csökkent. Az export terén 28,1 százalékos növekedést ért el az ország a tavalyi bázisidőszakhoz viszonyítva, míg a szakértők csupán 17,1 százalékos emelkedést prognosztizáltak. Végül a kínai külkereskedelmi mérleg is 66,8 milliárd dolláros többlettel zárt.

IMF: Csökkentette a globális GDP növekedésének előrejelzését az IMF. A minimális csökkenést követően idénre 5,9 százalékos növekedést, míg jövőre 4,9 százalékos emelkedést becsül. A World Economic Outlook jelentésében közzétett adatok alapján Magyarország kiemelkedhet a közép-európai mezőnyből. Az előrejelzés alapján a magyar GDP idén 7,6, jövőre pedig 5,1 százalékkal növekedhet. A fenti magas számok alapvetően a járványhelyzet normalizálódását vetítik előre.

General Motors: Az LG Electronics egyezményre jutott a General Motors-szal, miszerint hajlandók 1,9 milliárd dollárt fizetni, annak érdekében, hogy a Chevrolet Bolt EV-k hibás akkumulátorait kicserélhessék. Az akkumulátorban fellelhető hiba tűzveszélyt jelenthet, ezért van szükség a cserére, a General Motors szerint eddig 13 autó esetében okozott tűzkárokat a hibás szerkezet. A vállalat minden egyes, 2016 óta gyártott autót visszahívott.

Apple: Ismét bemutatót tart az Apple, ezúttal október 18-án lehetünk szemtanúi az új termékek bemutatásának. Várakozások alapján az új MacBook modellek mellett, az Airpodsok is frissítést kaphatnak. Várhatóan a karácsonyi szezon előtt ez lesz az utolsó bemutatója a vállalatnak, így a legutóbb bemutatott termékek mellett tovább bővülhet a vásárlók karácsonyi kívánságlistája. 

A jó hírek mellett azzal is szembesülniük kellett a befektetőknek, hogy az Apple kénytelen csökkenteni az új iPhone-ok gyártási ütemén, köszönhetően a továbbra is fennálló chiphiánynak. A negatív hír következtében tegnap közel egy százalékot esett az Apple árfolyama.

Coca-Cola: A vállalat elhatározta, hogy 2040-re eléri a teljes karbonsemlegességet. Első lépésként 2030-ra 25 százalékkal, majd az ezt követő 10 évben további 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A cél elérése érdekében 250 millió dollárt fektetnek be különböző kezdeményezésekbe, amelyek révén sikeresen elérhetik céljaikat.

4iG: Tegnap tájékoztatta a befektetőket a 4iG, hogy Montenegróban, egészen pontosan Podgoricában leányvállalatot alapított, “4iG Montenegro” néven. A helyszín nem véletlenül esett Montenegróra, hiszen még júliusban bejelentette a magyar informatikai vállalat, hogy egy nem kötelező érvényű megállapodást írtak alá a Telenor Podgoricával, egy a jövőben esedékes akvizícióról. Emellett tegnap jól teljesített a piacon is a 4iG részvénye, összesen 2 százalékot emelkedett.

OTP: Tegnap reggeli értesülés, hogy az OTP tovább terjeszkedhet Oroszországban. Sajtóinformációk szerint a cseh PPF Group tulajdonában levő Home Credit bank lehet a felvásárlás célpontja. A bank eszközállományának nagy részét adják a fedezetlen lakossági hitelek emiatt kockázatosabbnak tekinthető a portfólió is. 0,3 százalék körüli a piaci részesedése a banknak a teljes bankszektoron belül, viszont a lakossági szegmensben relatív magas a részesedés. Az OTP a bankot az értesülések alapján a könyv szerinti érték 70-80 százalékáért veheti meg. 75 milliárd rubel a bank szavatolótőkéje, amely több mint 300 milliárd forint, ennek 70-80 százaléka is jelentős összeg lehet, így ha igaznak bizonyul az értesülés, a Nova KBM után egy hasonlóan jelentős akvizíció valósulhat meg. 

Elemzés lezárása: 2021-10-13 08:33
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2021-10-22 15:11
Zoom, Continental, Beyond Meat

Intel: Újra zuhan a jelentés után

Grébel Szabolcs | 2021-10-22 14:51
Alacsony növekedés, magas költségek.

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-10-22 08:37
Intel, Snap, Renault, Olaj

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.