Ahogyan az internet világa egyre népesebb, úgy a befektetésekkel kapcsolatban egyre több blog, tartalom, videó, podcast, valamint más szakmai anyag jelenik meg. Ezzel persze nincsen semmi baj, a 21. században az online világ adta lehetőségek rendkívül költséghatékonyan hozták el széles rétegek számára a befektetések világát, a megismerés élvezetét, és persze annak eredményeit is. Mi a KBC Equitas elemző csapataként hiszünk abban, hogy a szakmaiság és a fogyaszthatóság kéz a kézben járnak, ezért is készítettük el 10 részes videosorozatunkat a befektetések témájában, Pár perc befektetés címen. A mostani írásunkban az első részt mutatnánk be néhány percben.

Ha jobban belegondolunk, akkor a csapból is sokszor a befektetések folynak, számtalan írás hangoztatja a befektetések fontosságát (igen, köztük alapvetően ez is). De ez miért alakulhatott ki?

2008-2009 emléke az utóbbi időszakban már nem volt túl erős, az akkori sebek látszólag elkezdtek begyógyulni, és emiatt a kockázatvállalási kedv is megnőtt, ahogyan azt ebben az áprilisi videóban is kiemeltük már. Nem csoda, hogy ilyen nagy optimizmus esetén van esély a piaci korrekcióra, ez szépen meg is történt azóta, azt pedig ki is emeltük, hogy a kockázatokat nem érdemes figyelmen kívül hagyni még a jó időszakokban sem.

Végezetül pedig az internetes lehetőségek fejlődése termékoldalról is jelentős eredményeket hoztak a befektetők széles rétegei számára, legyen szó ETF-ekről, különböző speciális megoldásokról, és persze a költséghatékonyságról.

Befektetése mindenkinek van

Legyen bármilyen jövedelmünk is, ha ennek egy részét nem költjük el, az már megtakarítást jelent, amiből végső soron vagyon képződik. Ennek menedzselése pedig lényegében a befektetés, a megtakarított összeget próbáljuk okosan elhelyezni különböző eszközosztályok (pl. részvények, kötvények, ingatlanok, stb.) között.

Ha tehát sok időt töltünk azzal, hogy minél tudatosabban költekezzünk, sok időt töltünk azzal, hogy minél jobban dolgozzunk és nagyobb bért kapjunk, akkor a befektetésekről sem érdemes elfeledkezni. Végeredményben ugyanis az okos befektető akár kisebb jövedelemmel is nagyobb vagyont építhet fel magának, mint az, aki a nehezebb megkeresett pénzét hagyja a parlagon heverni.

Ha befektetés, akkor tőzsde

Gyorsan tisztázzuk meg az elején, hogy a befektetések egyik legfontosabb terepe a tőzsde, talán sokan erről hallottak a leggyakrabban. A tőzsdén a cégek tőkéhez tudnak jutni, így fejleszthetnek, terjeszkedhetnek, álmaik megvalósításához tehát fontos pénzhez jutnak. A lakosság pedig ezáltal tulajdonossá válhat, és nem csak bérből, hanem tőkejövedelemből is forráshoz juthat, attól függően persze, hogy milyen részvényt választ. A tőzsde szerepe tehát igen fontos, nélküle a modern gazdaságok működése azért nem lenne túl könnyű.

Az infláció veszélye

Az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett az infláció Európában, illetve globálisan is, így Magyarországot sem kerülte el az árak növekedése. Ez alapvetően magasabb megélhetési költségeket jelent így, az összespórolt pénz (vagyon) pedig ezáltal egyre „kevesebbet ér”. A befektetések viszont segíthetnek, hogy a vagyon (pénz) vásárlóértékét sikerüljön megőrizni, így magasabb inflációs környezetben azért felértékelődhet a befektetések fontossága.

Az inflációs nyomás tehát alapvetően egy külső körülményt jelölnek, a magánemberek és befektetők viszont védekezhetnek ellene, sőt, célszerű is ezt megtenni. A befektetések motivációja tehát helyesen inkább a vagyon vásárlóértékének megőrzése, semmint a gyors meggazdagodás, utóbbi ráadásul igen káros magatartáshoz vezethet a piacokon.

A kamatos kamat ereje

Rendkívül fontos fogalom a fenti, elég ha a hitelekre gondolunk. Ha hitelt veszünk fel, akkor a törlesztőrészleteket ugye kamatos kamattal számolják ki, azonban nem feltétlenül lehetünk csak a „rossz” oldalon, befektetőként ugyanis ennek előnyeit éppen a befektetők élvezik. A hozamok tehát kumulálódnak, és az előző évi hozam után a következő években is többlet hozamot érünk már el, így hosszú távon jelentősen gyarapítható a vagyon nagysága.

A lenti videóban ezeken túl a 72-es szabályról is beszéltünk, ami rendkívül egyszerű gyors fejszámolási eszköz ahhoz is, hogy megállapítsuk milyen kamatszint mellett milyen gyorsan duplázódna meg a pénzünk, illetve adott infláció milyen gyorsan felezi meg vagyonunk vásárlóértékét.

Ezért kell tehát befektetned

Összegzésként tehát elmondható, hogy a befektetések elérése napjainkban nem csak egyre könnyebb, hanem egyre fontosabb is. Az inflációs környezet kihívás elé állítja a lakosságot, azonban sok eszközzel lehet, és szükség is védekezni ez ellen. A Pár perc befektetés videosorozatunk első részében tehát ezeket a témákat jártuk körül.

Elemzés lezárása: 2022.11.28 16:21
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

12 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.01.31 15:18
Európai gazdaság, Egyesült Királyság, dollár, gyorsjelentés

Rekordéven van túl a Pfizer

Varga Dániel | 2023.01.31 14:34
Gyengül a kereslet a vakcinák iránt

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.