Idén eddig jól szerepel az arany árfolyama, és az elmúlt napokban is felülteljesítést mutat. Technikailag fontos szinteket törhet át, és akár ismét a 2000 dolláros szint felé fordulhat a nemesfém. Látni kell, hogy a bányacégek ennél is jobban szerepelnek, 2022-ben tehát továbbra is meghatározó trend a nyersanyagokon belül az arany jó szereplése, ez pedig technikai alapon akár egy újabb lökést is kaphat.

Remek formában van ma az arany árfolyama, ezzel pedig a napok óta tartó jó széria is egyre szebben fest. 2022 eddig kedvező a nemesfém szempontjából, az 1800 dollár alatti szintekről már láthattunk egy 2000 dollár fölé jutó menetelést is, bár nem tartottak ki sokáig ezek a szintek. Az így rajzolt Fibonacci szintekből a 38,2 százalékos szintig korrigált vissza a papír, most viszont már a 61,8 százalékos ellenállás áttörésére került sor.

Az elmúlt napokban a piaci hangulat nem annyira erős, a részvények inkább szenvednek, miközben a kötvényhozamok is erősödésnek indultak. A német 10 éves hozam már 0,8 százaléknál jár, az amerikai pedig meghaladta a 2,7 százalékot. Bár az emelkedő nominális hozamok elvileg nem kedvezőek, és a Fedtől is egyre magasabb kamatemeléseket várnak a piaci szereplők, a magas infláció miatt továbbra is gyengék a reálhozamok, ami az arany szempontjából pozitív fejlemény.

Technikailag így a 2000 dolláros ellenállások felé veheti az irányt az arany, de akár a 2050 dolláros szintek felé is elindulhat a nemesfém. Kedvező, hogy az MACD most ad vételi szignált a napi grafikonon, az 57 körüli RSI indikátor pedig még nem adja jelét a túlvettségnek. A korrekciós félelmek tehát egyelőre nem tűnnek erősnek, miközben a nemesfém árfolyama nagyon is, komoly lendületet kezdett mutatni.

Az arany napi grafikonja (2022.04.11. 14:20)

A szintek a heti grafikonon is jól láthatóak, az arany a 2020-as nagy menetelés után 1700 dollár körül oldalazott 2021 elején, és innen indult el egy felpattanás. Sokáig az 1900 dolláros szint állta útját a nemesfémnek, de 2022-ben sikerült ezt is leküzdenie, most pedig már magasabb szinteket próbál tartósan megcélozni az arany árfolyama.

Az indikátorok alapján a mozgásoknak még lehet tere, az MACD vonalak felfelé tartanak, és egy eladási szignál még messzebb van. Közben az RSI ugyan 60 feletti értékével már nem annyira alacsony, de a heti grafikonon még szintén további mozgásokra lenne szükség a túlvett tartományba kerüléshez. Ez alapján inkább az látszik, hogy 2020 nyara után megint a 2000 dolláros szintek fölé próbálna kerülni az arany, ám ezúttal lassabb, de stabilabbnak tűnő mozgásokkal.

Az arany heti grafikonja (2022.04.11. 14:20)

Az arany tehát alapvetően jó hangulatban van az utóbbi időben, erre már az orosz-ukrán háború kapcsán is felhívtuk ügyfeleink figyelmét. Éves szinten az alábbi mozgásokat lehet eddig látni:

  • a német piac 10 százalékot csökkent,
  • az amerikai piacokon is 5-10 százalékosak a mínuszok,
  • a kriptodevizák árfolyamai is 10 százalék körül csökkentek,
  • az arany viszont 7 százalékot erősödött eddig.

Az aranybányacégek is remekelnek eddig idén, elég csak a grafikonokra pillantani. A Barrick Gold például még 20 dollár alatt kezdte az évet, mostanra viszont már 25 dollár felett jár, erről is írtunk már néhány hete, de a Newmont is hasonló menetelésen van túl. Az erős aranyárak miatt a kitermelési profit remekül alakul a cégeknél, miközben az előző években sokat javítottak a hatékonyságon, így a növekvő árakból most igencsak profitálhatnak.

2022-ben például a Newmont 2,5 milliárdos, míg a Barrick szintén 2 milliárdos profitot érhet el a várakozások szerint, az értékeltségek pedig ugyan emelkedő pályán mozognak, de alapvetően a profittermelés is ilyen lehet majd. Közben a 12 havi előretekintő P/E ráta csak 22-25 körül áll, ami a piaci átlagot sem haladja meg látványosan, és a két cég öt éves átlagát is csak minimálisan, vagy még úgy sem.

Az arannyal kapcsolatos trendek tehát nem csak az arany közvetlen árfolyamánál láthatóak, az aranyat követő ETF-ek, vagy éppen az aranybányacégek is jól szerepelnek az utóbbi időben, nem beszélve az aranybányákat tömörítő ETF-ekről. Ezek bővebben a KBC Equitas ETF-keresőjében is megtalálhatóak. Ha kitartanak az arany árfolyamánál látható mozgások, alighanem marad majd a felülteljesítés, ami a hagyományos elméletek szerint pedig így az inflációval szemben is végül jó „hedge”-t képezhet. Noha az arany ára drasztikusan azért nem szállt el idén, az aranybányacégek szinte szárnyalnak, így vélhetően egy pozitív trend során is érzékenyebben reagálhatnak majd a mozgásokra, amiért nem csak az aranyat, hanem az aranybányacégeket is továbbra is érdemes figyelni.

Elemzés lezárása: 2022.04.11 15:47
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Micron: Korai volt az öröm?

Grébel Szabolcs | 2023.09.28 14:58
Eséssel nyithat a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.28 08:40
Devizák, kötvényhozamok, olaj, Micron

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.