Az idei év nem a tőkepiacok erősségéről szólt eddig, az arany viszont így felülteljesítővé vált. A technikai kép közben egyre jobban fest az utóbbi hetek korrekciója után, a globális inflációs kilátások pedig továbbra sem túl fényesek, így továbbra is érdemes lehet figyelni az aranyat, illetve az aranybánya cégeket.

Nincsenek idén jó formában eddig a tőkepiacok, ugyanakkor vannak olyan eszközosztályok, melyek az év elejétől számítva azért nem szerepelnek annyira rosszul. Az arany például ezek közé tartozik, ahol ugyan a másfél-két százalékos idei plusz nem tűnik elsőre acélosnak, de a 10 százalék feletti részvénymínuszokhoz képest ez érezhető felülteljesítést jelent.

Az arany számára egyértelműen kedvező trend az infláció megjelenése, ugyanakkor persze a kamatemelések és a dollár rövid oldali hozamának erősödése már értelemszerűen negatívum a kamatot nem fizető arany számára. Látni kell, hogy a hozamok reálértelemben még így is igen negatívak, ez pedig összességében azért inkább kedvezőbb klíma az arany számára.

Az arany még a járvány kitörése előtt kezdett egyre jobb formát mutatni, majd a koronavírus hatására a hosszú távú inflációs várakozások emelkedtek, így nem csoda, hogy egészen 2000 dollárig tudott menetelni a nemesfém. Innen korrekció kezdődött, azonban 2021 elejétől kezdve már inkább felfelé trendelt az arany, és egy emelkedő trendcsatorna alakult ki, ennek alsó száránál jár most ismét a nemesfém.

Közben nem csak a trendvonalat, hanem az 50 hetes mozgóátlagot is érdemes figyelni, ami jelenleg kicsivel 1850 dollár alatt jár, ezzel pedig egy dupla védelmi vonalat jelenthet most az arany számára. Látni kell, hogy a múltban többször is letörte már ezt a vonalat az árfolyam, vagyis annyira nem tűnik erősnek önmagában, de a trendcsatorna alsó szárával kiegészülve erős szintek vannak 1800-1850 dollár körül.

Felfelé érdemben akár 2000 dollár közelébe is erősödhet az arany, amennyiben a piaci hangulat nem tudna erős maradni, és az inflációs félelmek nem csillapodnak. Ez ugyan a részvények számára nem lenne túl erős, de portfólió szinten így érdemi fedezési alternatívát jelenthetnének a kockázatokkal szemben, ami a diverzifikáción keresztül így fontos aspektus lehet. Egyedül talán az lehet bizonytalanító technikailag, hogy az MACD eladási jelzésen van túl, de ezzel együtt is érdemes lehet figyelni az arany árfolyamát.

Az arany heti grafikonja (2022.06.02. 11:00)

Az arany mellett az aranybányákat is érdemes figyelni, ráadásul itt a napi mozgásokat tekintve a fent említett MACD indikátor már éppen vételi szignált adott. Összességében nagyon eltérő teljesítményre az arannyal szemben persze aligha képes a cégeket tömörítő GDX ETF árfolyama, de ettől függetlenül ideig-óráig képes más mozgásokra is.

2022 eleje például igen erős lett, de összességében is látható, hogy a korrekciót következően a fontos szintek mintha megfogták volna az árfolyamot 30 dollár környékén. Azóta sikerült valamelyest javítani, bár a 200 napos árfolyamot még nem tudta meghaladni a GDX, és az elmúlt napokban mintha inkább lefordult volna.

Korai lenne viszont még temetni ezt a kísérletet, mivel a fenti grafikon alapján az arany javuló pályán is mozoghat, és a vételi szignált adó MACD is pozitív trendet jelenthet. Látható, hogy akár a 36 dolláros szintek is elérhetőek lennének egy sikeres kísérlet esetén, itt a korábbi lokális csúcsok és az 50 napos mozgóátlag már erős ellenállást alkothat, de ez a mostani szinteket még bőven több mint 10 százalékkal haladja meg.

A GDX aranybánya ETF napi grafikonja (2022.06.02. 11:00)

Nem védtelenek a befektetők

A mostani környezet természetesen kihívás elé állítja a befektetőket, és a gyengébb piaci hangulatban sokan fordulnak más alternatívák felé. Látni kell viszont, hogy a kriptodevizák például igen csak szenvednek, a devizapiac összességében a devizapárok miatt zéró összegű játszmaként értelmezhető, a kötvénypiac pedig igen csak szenved a kamatemelések miatt, a növekvő hozamok a kötvény ETF-eket jelentősen leértékelték az előző hónapokban. Az arany tehát nem véletlenül van a befektetők fókuszában, továbbá a reálértelemben fontos hozamok kapcsán szerencsése az inflációval sem korrelál rosszul, a nyersanyagokhoz hasonlóan.

Kereskedési rendszereinkben akár ETF-ek, akár certifikátok is megtalálhatóak, melyek mögöttes terméke az arany, vagy arannyal kapcsolatos portfólió, nem beszélve az aranybánya cégekről akár ETF, akár közvetlen kitettség formájában. Ezekről bővebben az ETF-ek között, illetve az ETF-kereső segítségével lehet tájékozódni, míg a certifikátokról bővebben itt lehet olvasni.

Elemzés lezárása: 2022.06.02 15:03
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Micron: Korai volt az öröm?

Grébel Szabolcs | 2023.09.28 14:58
Eséssel nyithat a részvény

7 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.28 08:40
Devizák, kötvényhozamok, olaj, Micron

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.