Szinte valamennyi szektor vesztese volt az elmúlt napoknak az ukrajnai háború következtében, azonban a zöldenergiaszektor remekelt ebben az időszakban, mivel az orosz energiafüggőség csökkentése érdekében még nagyobb fókusz irányulhat a megújuló energiaforrásokra. Globálisan is jól teljesítettek az iparág részvényei, elemzésünkben pedig kiemeljük a legérdekesebbeket.

Nagyot változott a világ és a tőzsde is múlt héten az ukrajnai háború kirobbanásával. A sajnálatos események a részvények jelentős részét lejtőre küldték, erről múlt csütörtöki elemzésünkben is írtunk. Növekedni inkább csak a nyersanyagok tudtak, pénteken az emelkedő energiaárak kapcsán az olajpiacról írtunk, tegnap pedig a nemesfémekre is felhívtuk a figyelmet. Azonban a részvények között is van egy olyan alcsoport, amely a háborús környezetben is sokat tudott emelkedni, ez a zöldenergiaszektor.

A konfliktusnak az energiaszektorra is jelentős hatása van. Európa nagymértékben függ az orosz energiaimporttól, a kontinens gázellátását közel 40 százalékban Oroszország biztosítja. Emellett az olajimport is fontos az európai országoknak, például a Mol is közel kétharmad arányban orosz importolajat használ fel a finomítóiban. Emiatt a hatalmas kitettség miatt az európai országok nem is merték az orosz energiaexportot is bevonni a szankciók körébe.

A jelenlegi helyzet azonban még inkább rádöbbentette az európai országokat, hogy ezt a hatalmas orosz függőséget mérsékelni kell. Ugyanakkor az energiaszektorban jelentős klímavédelmi céljai is vannak az EU-nak. A zöldítés és az orosz gázimporttól való függetlenség pedig hosszabb távon csak a megújuló források felé való fókusz növelésével érhető el. Igaz rövid távon egyelőre még fontosabb lehet a szénenergia is, illetve Németország sem biztos, hogy teljesen kivezeti az atomenergiát az év végén, az orosz függőség mérséklése érdekében.

A klímavédelmi és a függőségcsökkentési célok együttese több országot is a zöldenergia még gyorsabb felfuttatására ösztönözhet. A német kormány hétfőn új célt jelölt ki, már 2035-re a teljes áramfelhasználását megújuló forrásokból tervezi előállítani, 15 évvel korábban, mint az eddigi terv. Emiatt a zöldenergia cégeknél az eddigieknél is nagyobb növekedési ütemmel számolhat már a piac, ez pedig a szektor tőzsdei jó teljesítményén is tükröződött.

Az iparághoz kapcsolódó részvények globálisan jól teljesítettek, az európai és amerikai vállalatok is jól szerepeltek. Európában az energiaszektor kiemelkedő volt, ez kisebb részt az energiaárak emelkedéséből profitáló, kisebb orosz kitettséggel rendelkező olaj- és gázipari cégek (például PKN, Lundin, Aker) köszönhető, de igazán inkább a zöldenergiarészvények szárnyaltak. Kiemelkedő volt a Vestas Wind Systems 31 százalék fölötti javulása, és hatalmasat javult a Siemens Gamesa és a Siemens Energy is. A szektorban érzékelhető pozitív hangulatot a Nasdaq Nemzetközi Zöldenergia Index múlt csütörtök óta látható 7 százalékos emelkedése is mutatja.

A kisebb zöldenergia cégek egyébként a nagy olajipari vállalatok akvizíciós célpontjaivá is válhatnak. Az olajipari társaságok is egyre inkább a károsanyag-kibocsátás csökkentésének irányába fordulnak, ennek érdekében pedig zöldenergiával foglalkozó kisebb társaságokat is felvásárolhatnak. Ez történt a bioüzemanyagokra fókuszáló Renewable Energy Group társasággal is, amelyet tegnapi bejelentés szerint a Chevron vásárol fel 3,1 milliárd dollárért. A szektoron belül így ez a részvény volt a legkiemelkedőbb a napokban, három kereskedési nap alatt közel 50 százalékot emelkedett az árfolyam.

Az amerikai piacon még a szélturbinalapátokat gyártó TPI Composite is kiemelkedő volt, csak tegnap 26 százalékot emelkedett az árfolyama. Rajta kívül még a top emelkedő részvények között találhatjuk például a napenergiával foglalkozó SunRun-t, vagy a többek között bioüzemanyaggal is foglalkozó Aemetis-t. Így látható, hogy a zöldenergia szektoron belül több ágazat irányában is optimistává váltak a befektetők.

A háborús konfliktus előtt egyébként a zöldenergiaszektor is gyengélkedett. Az iparág többnyire magas értékeltségű részvényeinek nem voltak kedvezőek a kötvényhozam-emelkedések, valamint a jegybanki kamatemelési kilátások. A háború miatt azonban némileg lehűlhet a monetáris szigorítás iránti igény. Az EKB-tól az elemzők többsége idén már nem is vár kamatemelést. Amerikában a Fedtől persze továbbra is szigorítás van kilátásban, de az üteme talán a pár héttel ezelőtt vártnál mérsékeltebb lehet, amely levegővételhez juttathatja a növekedési részvényeket.

Nordex

A Nordex egy német szélerőműveket gyártó vállalat, amely évről évre sikeresen tudja növelni bevételeit, valamint folyamatos keresletnövekedés mutatkozik a vállalat termékei iránt. Már több mint 37 gigawattnyi összkapacitású szélturbinát üzemeltetett be a társaság a világ különböző pontjain. Az új német kormány már korábban kijelentette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnének a zöldenergia fejlesztésére, így a kialakult háborús helyzet tovább fokozhatná a támogatások mértékét.

Ugyan a tegnapi ralizást követően kisebb korrekciót fedezhetünk fel a Nordex esetében, azonban tavaly júniust követően tegnap sikerült újból a 200 napos mozgóátlag fölé emelkednie. További pozitívum, hogy az elmúlt napok eseményeinek hatására sikerült kitörnie egy csökkenő trendből az árfolyamnak, valamint az 50 napos mozgóátlag áttörését is könnyedén vette a részvény.

Felfelé a 16,5 eurós szint környékén találkozhat ellenállással a papír, ezt a szintet az elmúlt időben többször is hiába próbálta áttörni az árfolyam, így ennek átlépése új löketet jelenthetne a részvénynek. Továbbá a 18-18,2 eurós zónában is akadályba ütközhet a Nordex, illetve a 21 eurós szint jelenthet még ellenállást.

Védelmet a mozgóátlagok nyújthatnak a részvény számára, míg a 12 euró környéki szint is kisegíthetné a részvényt, amennyiben elromlana a hangulat. Az indikátorok is éles emelkedésnek indultak az elmúlt napokban, így az MACD is beadta vételi jelzését a múlt hét során, míg az RSI is közelíti a túladott tartományokat, azonban egyelőre nincsen veszélyes szinteken.

A Nordex napi grafikonja (2022. 03. 01. 11:15)

SolarEdge

A SolarEdge egy dinamikusan növekvő vállalat, amely a tőzsdei bevezetése óta stabil bevételnövekedést, valamint szignifikáns javulást ért el a profitabilitás tekintetében. A vállalat elsősorban napelemes rendszerekhez gyárt invertereket, amely segít optimalizálni a napelemes rendszerek teljesítőképességét. Így a SolarEdge segítségével a teljesítmény maximalizálása mellett a költségek csökkenése is elérhető.

Legutóbb múlt hónapban írtunk a SolarEdge-ről részletesen, ahol kiemeltük, hogy a hosszútávú növekedési kilátások fényesek lehetnek a szektorban. Az árfolyam is szép emelkedést produkált az elmúlt hónap során, így immár a 300 dolláros szinteket is át tudta lépni újból a részvény.

A heti grafikonon kirajzolódott csökkenő trendvonal áttörését követően folyamatos emelkedést tudott produkálni a papír, így sikeresen átjutott az 50 hetes mozgóátlagon is a tegnapi emelkedésnek hála. Jelenleg a 315-320 dolláros szintek stabil áttörése jelentheti az elsődleges feladatot a részvény számára, efölött a 370 dollár körüli történelmi csúcs elérése lehet akár a rövidtávú célja is a SolarEdgenek.

Menedéket a 230, illetve a 200 dolláros szintek nyújthatnak, utóbbi többször is megállította az árfolyam esését a múltban. További pozitív jelnek tekinthető, hogy az MACD is beadta vételi jelzését a héten, így ez akár újabb impulzust adhat a befektetők részére, és a részvény útnak indulhatna az új csúcsok eléréséért.

A SolarEdge heti grafikonja (2022. 03. 01. nyitás előtt)

IQQH ETF

Az egyedi részvények mellett különböző zöldenergiai ETF-ek is fellelhetők a piacokon, így az iShares Global Clean Energy ETF is szép teljesítményt tett le az asztalra az elmúlt napok során. A különböző globális zöldenergia cégeket tömörítő ETF az idei évet ugyan visszaeséssel indította, de az elmúlt hetek kiemelkedő teljesítményének köszönhetően sikerült nagyjából ledolgoznia a korrekciót.

A 8,5 eurós szintekről tudott fordulni az árfolyam, így a héten ismét 10 eurós szintek fölött tartózkodik már az ETF, az árfolyam előtt álló 50 hetes mozgóátlag áttörése adhatna újabb löketet az árfolyam számára. A csökkenő trendvonal áttörését követően a 12,5 eurós szint jelenthet még akadályt, ezt az ellenállást az elmúlt egy év során nem tudta áttörni az árfolyam.

A támaszokat a 8,5 eurós, illetve a 200 hetes mozgóátlag környékén elhelyezkedő 7,5 eurós szintek képezhetik. Az RSI is alacsony szintekről indult emelkedésnek az elmúlt hetekben, továbbá az MACD igencsak közel áll ahhoz, hogy beadja vételi jelzését.

Az IQQH ETF heti grafikonja (2022. 03. 01. 11:15)

Elemzés lezárása: 2022.03.01 14:03
Időtartam: Közép táv (néhány hónap)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Magyar blue chipek: Nincs nagy mozgás itthon

KBC Equitas | 2022.11.28 11:52
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.11.28 08:42
Mol, magyar gazdaság, olaj, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.