A blogsorozatunk korábbi részeiben részletesen bemutattuk, hogyan változott az elmúlt időben a kamatkörnyezet a világon, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a kötvények, illetve milyen lehetőségeket tartogatnak a befektetők számára. A sorozatunk záró részében rövid kitekintést tennénk a részvénypiacok és a kötvénypiacok összehasonlításának irányába.

Az amerikai kötvénypiacok helyzetét leginkább jól lekövető index a Bloomberg Aggregate Bond Index, amely különböző lejáratú, illetve típusú kötvényeket tartalmaz. Ezt az indexet különböző ETF-ek által vásárolhatják meg a befektetők, azonban látni kell, hogy a részvénypiacokhoz hasonlóan, ez az index is jelentős esést mutatott eddig idén. A hozamkörnyezet emelkedése árfolyamcsökkenést eredményez a korábban kibocsátott kötvények esetében (ahogyan azt korábbi írásainkban már elmagyaráztuk), így látható, hogy a kötvénypiacokon sem teljesen mindegy a megfelelő időzítés.

Év eleje óta a 20 százalékos mínusz látszik a kötvényindex árfolyamán, míg az S&P 500 index 23,6 százalékos visszaesést produkál. Így látható, hogy idén így is felülteljesítő tudott maradni a kötvényindex, de pozitív hozamot nem tudtunk realizálni eddig idén, reálértelemben pedig pláne.

Felmerülhet a kérdés, hogy az amerikai papírokon túl a forintalapú kötvények kapcsán milyenek a hozamok. Csupán a lakosság számára elérhető MÁP+, illetve PMÁP állampapírok, 5-6 százalékos hozamot biztosítottak még év elején, míg az új konstrukcióknak köszönhetően innentől 11-12 százalék körüli éves hozamot érhetnek el a befektetők. Azonban fontos megjegyezni azt is, hogy a jelenleg kialakult makrokörnyezetben igencsak begyengült a forint a dollárral szemben, végső soron pedig a hozamösszehasonlításokat érdemes azonos devizára hozni.

Közben hiába látható nagy visszaesés a piacokon, forintban tekintve „csak” 1 százalékos mínusz látszik az S&P 500 árfolyamán, míg a kötvényindex esetén közel 5 százalékos pluszban állhatnak a befektetők. Fontos, hogy hosszabb távú időhorizonton vizsgálva a hozamokat, látható, hogy az S&P 500 évesített hozamait nem tudják megközelíteni a kötvénypiacok, azonban ezekért a hozamokért nagyobb kockázatvállalásra van szükség, például a napi volatilitásban is kifejezhető módon.

Látható tehát, hogy lehet helye a kötvénybefektetéseknek a portfóliókban, de a kulcs természetesen a megfelelő diverzifikációban rejlik. Egyrészt egy-egy nagyobb részvénypiaci visszaesésnél kevésbé lehet érzékeny egy diverzifikált portfólió, mint egy csak részvényekből álló portfólió. Így elméletileg a kötvények tartásával csökkenthetjük a portfóliónk volatilitását, és a vállalt kockázat mértékét, de azért a korrelációról sem szabad elfeledkezni. Ha a mostanihoz hasonló drámai hozamemelkedéseket láthatunk, akkor a kötvények és a részvények visszaesése egyszerre is megvalósulhat, ami pedig a portfólió szintjén nem mutatja így a kívánt „tompító” hatást.

Mennyire néznek ki jól a kötvények?

Talán a legaktuálisabb kérdés a kötvényekkel kapcsolatban az időzítés. Látni kell, hogy a kamatemelések sora egyelőre nem ért véget a nagyobb országokban, az esetlegesen bekövetkező válság alaposan megtépázhatja az európai gazdaságokat is, továbbá itthon is egyre nagyobb hozamok mellett kerülnek kibocsátásokra újabb és újabb kötvények. Jelenleg 9-10 százalékos éves hozamot láthatóak hosszabb távon is (10 éves hozamszint), azonban kérdéses, hogy ha tovább emelkednek a hozamok, akkor a lejáratot megelőzően milyen árfolyamokat látunk majd.

Rövidebb időhorizonton már érdekesebb a helyzet, hiszen még ha tovább is emelkednének az amerikai kötvényhozamok, egyelőre igencsak távol állnak a magyar lakosság számára elérhető 11-12 százalékos évesített hozamot kínáló kötvényektől. Ahhoz, hogy forintban mérve is nagyobb hozamot mutassanak az amerikai kötvények, ahhoz hosszabb távon is jelentősebb forintgyengülésnek kellene bekövetkeznie, amire azért egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagy az esély, ráadásul egy ellenkező irányú mozgás kockázatos is lehet.

Ahogy a korábbi részekben is kiemeltük, a kamatpálya csúcsának elérése, esetleg kamatvágások kezdete adhatna lendületet a kötvénypiaci árfolyamoknak. Ezzel megfordulna a jelenleg kialakult trend, így akár az amerikai kötvénypiacokon is emelkedő pályára állhatnának a kötvényárfolyamok.

Ebben a blogsorozatban bemutattuk a kötvénypiac jelenlegi helyzetét, megvizsgáltuk a gazdasági környezetet, illetve a kötvények tulajdonságait is górcső alá vettük. Egyelőre továbbra is emelkedő hozamkörnyezet mutatkozik a piacokon, azonban a mostani szinteken már érdemes figyelni a hozamok, és az árfolyamok kapcsolatát, keresve az esetleges fordulókat.

Elemzés lezárása: 2022.09.30 13:07
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.12.06 08:42
Amerikai munkaerőpiac, kriptodevizák, Apple, Mol

Mi történik a hajózási részvényekkel?

Mohácsi Mihály | 2023.12.05 15:22
Sokat javultak a szektor fundamentumai

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.