Az arany aktuális árfolyama

 

 

Érdekli az arany árának változása?

Az arany árfolyama jókora fordulatokon ment keresztül az utóbbi időben, ha csak az elmúlt 10 évre gondolunk, láthattunk már nagy emelkedést az évtized elején, folyamatos mélyrepülést az évtized közepén, majd lassú, és végül igen gyors feltámadást az évtized végére.
Az aranyra természetesen a befektetők többsége fontos eszközként tekint, noha a 21. században annyira nagy fontossága talán már nincs, mint évszázadokkal, vagy évezredekkel ezelőtt. Az arany történelme rendkívül izgalmas és színes, de a megtakarítók számára az elsődleges fontossága talán az volt az aranynak befektetési célból, hogy értékmegőrzésre kíválóan alkalmazható.
Emiatt leginkább az inflációs folyamatok kapcsán fontos az arany, és sok befektetők az inflációval szembeni fedezékként tekint a nemesfémre. Ha a befektetők az infláció emelkedésére számítanak, akkor optimistábbá válnak az aranyra, felülsúlyozzák azt a portfólióban. Ha a befektetők arra számítanak, hogy a bankban csak kevés kamatot kapnak a pénzükre, amiből az infláció miatt még kevesebbet, adott esetben negatív reálhozamot kapnak csak, akkor szintén az arany mellett tehetik le a voksukat. Az emelkedő hozamkörnyezet általában nem szokott kedvezni az arany árfolyamának, a geopolitikai kockázatok erősödése esetén viszont a befektetők fókuszába kerülhet.

 

Milyen folyamatok befolyásolják az arany árfolyamát?

Az arany hagyományos árupiaci termékként a kereslet és kínálat viszonyainak alakulásától függ. Az arany számára a kereslet 4 fő területet jelent:
• Befektetési terület, ahol a hosszú távú cél a vagyon reálértékének megőrzése, az inflációval szembeni küzdelem, illetve rövid távon természetesen a gyors ármozgásokra való spekuláció. A fizikai és egyéb termékeken keresztüli befektetések kereslete éves szinten durván 1500 milliárd tonna körül mozgott az utóbbi években.
• A központi banki terület, ahol a jegybankok sok esetben az amerikai dollárral szembeni alternatívaként helyeznek el ilyen, stabilitást biztosító eszközöket a mérlegben. Az elmúlt években néhányszáz tonna körül volt éves szinten a kereslet.
• A technológiai terület, ahol a különböző szektorok a gyártás és termelés (ipari felhasználás) során használják fel a nemesfémet az adott technológiák során. Itt is megközelítőleg néhány száz tonnás éves keresletről van szó.
• Az ékszerek területe, ahol természetesen a cél a minél csillogóbb ékszeripari termékek előállítása, és így a fogyasztás növelése ezekben a szegmensekben. Itt is elég nagy súlyról lehet beszélni, éves szinten 1500 tonna körül van a kereslet összege.
Ezzel szemben az arany kínálata leginkább a nagy bányacégektől függ, főleg amerikai, orosz, ausztrál, illetve kínai cégeket lehet látni ezen a listán. Elemzéseink során többször foglalkozunk bányacégekkel is, így az egyedi részvények szintén bővebb információk és lehetőségek is elérhetőek ezen a fronton.

 

Hogyan érhető el az arany a KBC rendszereiben

Abban az esetben, ha szeretnénk az arany piacán befektetni, többfajta lehetőség áll rendelkezésre, különböző termékek (certifikátok, ETF-ek) állnak rendelkezésünkre.
A KBC rendszereiben a termékekről az ETF- illetve certifikátkeresőben lehet bővebben tájékozódni. A magas volatilitás miatt azonban nyersanyagokba fektetni kockázatosabb lehet, mint részvényekbe, illetve egyes termékek tőkeáttételt is tartalmaznak, így mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy a saját kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő terméket válasszuk ki, amennyiben szeretnénk befektetni.

 

Az aranyhoz kapcsolódó, a KBC rendszereiben elérhető ETF-ekre az alábbiakban látható pár példa:

  • Amu Physical Gold - Amundi Physical Gold ETC (long, egyszeres, arany)
  • Ws Gold 3x Short - 3GOS WisdomTree Gold 3x Daily Short (short, háromszoros, arany)
  • Ws Gold 3x - 3GOL WisdomTree Gold 3x Daily Leveraged ETC (long, háromszoros, arany)
  • G2X GOLD MINERS EUR - VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (long, egyszeres, aranybányák)

Az arany mellett a nemesfémek közül még az ezüst számít viszonylag népszerű befektetési lehetőségnek. Az árfolyama jellemzően korrelál az aranyéval, viszont nagyobb elmozdulások tapasztalhatóak benne, ezért kockázatosabbnak számít. Felhasználási területe hasonló az aranyéhoz, kínalata pedig szintén a bányacégek kitermelésétől függ. 

Az ezüsthöz kapcsolódó, a KBC rendszereiben elérhető ETF-ekre az alábbiakban látható pár példa:

  • WT Silver EUR - WisdomTree Silver - EUR Daily Hedged ETC (long, egyszeres, ezüst)
  • Wisdom Silver Short - WisdomTree Silver 1x Daily Short ETC (short, egyszeres, ezüst)
  • WS Silver 2X - WisdomTree Silver 2x Daily Leveraged ETC (long, kétszeres, ezüst)

 

Legfrissebb Arany elemzéseink

Mi történik az arany és az olaj piacán?

Varga Dániel | 2023.08.31 15:43
Nem érdemes még temetni a nemesfémeket

Kedvező ciklust alapozhat meg az arany?

Cinkotai Norbert | 2023.03.28 11:54
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Menekülőutat jelenthetnek az aranybányák?

Mohácsi Mihály | 2023.03.24 14:10
Ideális a piaci környezet az arany számára

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.22 08:38
Fed, brit infláció, arany, Nike

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.20 08:37
Credit Suisse, forint, nemesfémek, kötvényhozamok

Most romlott el a tőzsdei hangulat?

Grébel Szabolcs | 2023.03.13 13:22
Az SVB csődje miatt aggódik a piac