AKTUÁLIS OLAJÁR

 

ÉRDEKLI AZ ÜZEMANYAGÁRAK VÁLTOZÁSA?

Meglehetősen változékony az utóbbi időben az olaj világpiaci ára, amely akár figyelünk rá, akár nem, sokunkat érint. Az üzemanyagok árát leginkább a pénztárcánkon érezzük, hónapról hónapra, de nagy súllyal szerepel az infláció meghatározásában, valamint a GDP növekedésre is hatással van, így összességében érdemes lehet időnként nyomon követni az olaj árfolyam alakulását. Az európai és ezzel együtt a magyarországi üzemanyagárakat az északi-tengeri Brent olaj ára alapján határozzák meg.

Fontos megjegyezni, hogy az olajár változása csak kb. 50 százalékot jelent a hazai benzinárakban, míg a többi részt a jövedéki adó, Áfa, finomítói és kiskereskedelmi árrések, valamint a forint és dollár keresztárfolyama is befolyásolja, így nem ugyanolyan mértékben változik a benzin vagy a gázolaj ára, mint az olaj világpiaci ára.

Amennyiben mélyebben érdekli, hogy milyen tényezők állhatnak az üzemanyagárak változása mögött, az alábbiakban összegeztük, mire érdemes figyelni, illetve a mellékelt grafikonon nyomon is követheti az olaj árának változását.

AZ OLAJÁR EMELKEDÉSÉNEK NEM CSAK ELSZENVEDŐJE LEHET

Az olajár emelkedésére nem csak egyfajta költségként lehet tekintetni, amely leggyakrabban az üzemanyagárban jelenik meg, hanem befektetési céllal is lehet venni, vagy akár éppen eladni, amennyiben az árfolyamok csökkenésére szeretnénk spekulálni. Abban az esetben, ha szeretnénk az olaj piacán befektetni, többfajta lehetőség áll rendelkezésre.  Először is választhatunk a két legfontosabb olajfajta (Brent, WTI) között, amelyekre különböző termékek (certifikátok, ETF-ek) állnak rendelkezésünkre.

A piacon jelenleg kétfajta olajfajtával lehet kereskedni, az amerikai WTI, valamint az északi-tengeri Brent. A két olaj között az árkülönbség átlagosan néhány dollár szokott lenni a Brent javára, de ez változó lehet. A WTI (West Texas Intermediate) szárazföldi olaj, és elsősorban az amerikai piacon kerül felhasználásra, szállítása nehezebb, ezért fordulhatott elő, hogy 2020 áprilisában negatív tartományba is került a legközelebbi határidős árfolyama. Eközben a Brent tengeri olajfajta, és a világ nagy részére szállítják, kereslete globális. 

Az olajjal több módon is kereskedhetünk, így például ETF-ekkel is, amelyekre alább található pár példa:

 • EXH1 STOXX OIL & GAS - STOXX Europe 600 Oil & Gas UCIT (long, egyszeres, olajipari vállalatokat követ le)
 • Ws WTI EURO HEDGED - WisdomTree WTI Crude Oil - EUR Daily Hedged (long, egyszeres, WTI)
 • SOIL WTI OIL SHRT EU - WT WTI Crude 1x Daily Short (short, egyszeres, WTI)
 • Wisd WTI 3x Short – WT WTI Crude Oil 3X Dailiy Short (short, háromszoros, WTI)
 • Ws WTI Oil 2x - WisdomTree WTI Crude Oil 2x Daily Leveraged (long, kétszeres WTI)
 • Wisdom Brent - WisdomTree Brent Crude Oil - EUR Daily Hedged (long, egyszeres, Brent)

A KBC rendszereiben a termékekről az ETF- illetve certifikátkeresőben lehet bővebben tájékozódni. A magas volatilitás miatt azonban nyersanyagokba fektetni kockázatosabb lehet, mint részvényekbe, illetve egyes termékek tőkeáttételt is tartalmaznak, így mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy a saját kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő terméket válasszuk ki, amennyiben szeretnénk befektetni.

Ezeknél a termékeknél van még egy speciális jellemző, az úgynevezett átgörgetés (roll-over). Az olaj ETF-ek és certifikátok mögött határidős kontraktusok vannak, jellemzően a legközelebbi határidőre szólnak, de ez lehet 2-3 hónappal későbbi határidő is. Mivel a fizikai leszállítás ezeknél a termékeknél nem kívánatos, ezért az ETF-ek kezelői a zárás előtt valamennyi idővel „átgörgetik” későbbi határidőre a lejárni készülő kontraktusokat. Vagyis a lejárni készülő határidős kontraktusokat zárják, miközben későbbi határidőre pozíciót nyitnak, ezeknek van valamekkora költsége, mely a termék árában kerül érvényesítésre (belső költség). Ez okozhat továbbá eltéréseket az adott termék árfolyammozgása és az olaj azonnali (legközelebbi határidős) árfolyama között, a határidős görbe meredekségétől függően ez igen jelentős is lehet.

Ennek egy példája a kontangó. Ekkor a távolabbi lejáratú határidős ár meghaladja a közeli határidős árat, ilyenkor pedig a görgetésnél egy magasabb árfolyamú termékre kell átkötni. Ilyenkor fordulhat elő az, hogy bár az olajárfolyam (mindig a legrövidebb lejárat) hónapról-hónapra emelkedik, de az értékpapír mozgása ezt nem követi le. Ennek az az oka, hogy ezekkel a termékekkel nem arra lehet spekulálni, hogy (a példa kedvéért) fél év múlva magasabb lesz az olaj azonnali árfolyama, mint most az azonnali árfolyam, hanem arra, hogy az egész határidős görbe és így a fél évvel későbbi határidős árfolyam fog emelkedni. Ez azt jelenti, hogy a határidős görbe alapján látott emelkedésnél jobban kell erősödnie az olajnak ebben az esetben. Kontangó piacon, ha az azonnali árfolyam az idő múlásával is csak stagnál, akkor a long irányú ETF árfolyama csökkenni fog. A kontangó semlegesítésére több ETF diverzifikálja a határidős kontraktusainak portfólióját, így egy görgetésnél mindig csak a kontraktusok egy részét kell átkötni.

MILYEN FOLYAMATOK BEFOLYÁSOLJÁK AZ OLAJ VILÁGPIACI ÁRÁT?

Ahhoz, hogy az olajár változása mögötti tényezőket megértsük, a nyersanyagra vonatkozó kereslet és kínálat közti kapcsolatot szükséges elemezni. Az alábbiakban sorra vesszük a főbb tényezőket, amelyek az elmúlt időszakban leginkább befolyásolták a „fekete arany” árfolyamát, és amelyekre fontos odafigyelni a jövőbeli áralakulást illetően is.

A kínálati oldalon a következő tényezőket kell figyelembe venni:

 • Az OPEC  14 tagországa által kitermelt olaj mennyisége adja a kínálat legnagyobb részét, az Egyesült Államok és Oroszország mellett. A tagországok általában közösen határoznak a kitermelés növeléséről vagy csökkentéséről. Az utóbbi években az OPEC jellemzően együttműködik Oroszországgal, ez pedig az OPEC+ együttműködés.
 • Az Egyesült Államok a palaolajnak köszönhetően jelentősen növelni tudta a kitermelését, amely a kínálat növekedéséhez járult hozzá. Viszont a palaolaj kitermelési költségei magasabbak, így nagyon alacsony olajárfolyamoknál veszteséget termelhetnek. A palaolaj-kitermelés másik hátránya, hogy rugalmatlan, a kitermelés félbeszakítása után az újranyitás nagyon költséges.
 • Az olaj kapcsán nem szabad elfelejteni a politikai megfontolásokat sem, az olajár csökkenése nehéz helyzetbe hozhat egyes olajtermelő országokat, akik nem készültek fel az árak nagymértékű változására vagy egyébként is politikai és gazdasági bizonytalanságban vannak.
 • Valamint az egyes olajexportőr országokra bevezetett szankciókat sem érdemes elfelejteni, amelyek a globális kínálat csökkenéséhez vezetnek.
 • A nagyobb olajkitermelő országokat érintő geopolitikai feszültségek növekedése is jellemzően felfelé hajthatja az árfolyamokat

A keresleti oldal:

 • A keresleti oldalt 2020 eleje óta nagyban meghatározza a koronajárvány, illetve az egyes államok által alkalmazott járványellenes korlátozások, amelyek csökkentik a keresletet. 
 • A járványtól függetlenül a kereskedők által egyik leginkább figyelt keresleti tényező a kínai gazdaság, mivel Kína a világ legnagyobb olajimportőre. A kínai gazdasági növekedési üteme, és ezzel együtt a kínai kereslet az egyik legnagyobb befolyásoló tényező a keresleti oldalon.
 • Az európai gazdasági teljesítmény szintén, mérsékelt befolyással ugyan, de hatással van a keresletre.
 • A globális kereslet az EIA előrejelzése szerint még évekig emelkedhet, 2023-ban rekordot dönthet a fogyasztás.

Legfrisebb Olaj elemzéseink

Tényleg csak az olajszektor marad talpon idén?

Grébel Szabolcs | 2022-06-15 15:19
Idén egyértelműen ez a nyerő szektor

Exxon Mobil: Egyszeri hatások árnyékolták be a negyedévet

Nagy-György János | 2022-04-29 15:34
Az emelkedő olajár ellenére mínuszban nyithat az árfolyam

A háború az energiapiacon is megkavarta a lapokat

Nagy-György János | 2022-02-25 12:37
Az olaj tegnap többéves csúcsra került.