A klasszikus indexkövető befektetési termékek mellett jóval szélesebb körben elérhetők termékek, amelyek akár különböző befektetési stratégiákat valósítanak meg, ezzel további diverzifikációs lehetőséget biztosítva a befektetőknek. A Szektorok vagy különböző tematikus befektetéseken túl érdemes lehet áttekinteni, hogy milyen lehetőségeket nyújthatnak az ún. faktor ETF-ek.

Miért inkább a stílusbefektetések a piaci indexek helyett?

A faktor típusú befektetések olyan aktív befektetési stratégiákra épülnek, amelyek a múltban már bizonyították, hogy hosszútávon a piaci indexeket meghaladó hozamot tudnak elérni. A pénzügyek és befektetések területén egy széles körben kutatott területről van szó, így a különböző faktorok kialakulása tudományos eredményekhez is köthető a megfigyeléseken túl. A faktor típusú befektetések pedig alternatívát tudnak nyújtani a klasszikus tőzsdeindexeken túl, bizonyos esetekben a tőzsdeindexekhez képest mérsékeltebb kockázat mellett, vagy pont ellenkezőleg kicsivel magasabb kockázatvállalással a nagyobb hozamra való törekvés érdekében.

Melyek a leggyakrabban használt faktorok?

  • Minimum volatilitás: A részvények hozama mellett a kockázatot is érdemes figyelembe venni, például a kockázatkerülőbb befektetők választhatnak olyan részvényeket, amelyek a múltban kisebb kilengésekkel mozogtak, illetve a jövőben várhatóan szintén kisebb kilengésekkel fognak mozogni. Az erre épülő stratégia a minimum volatilitás, amely hosszú távon a hozam és a kockázat arányában szintén bizonyított.
  • Osztalékhozam: A részvénybefektetők számára szintén fontos az osztalék, illetve az adott részvény osztalékhozama, mivel egy stabil osztalékkal rendelkező vállalat hosszútávon is bevételi lehetőséget biztosít a befektetőknek, valamint az osztalék újrabefektetéssel magasabb hozam is elérhető.
  • Minőség: A minőség faktor megközelítésnél általában a magas profitabilitással, alacsony tőkeáttétellel, valamint stabil hosszútávú növekedéssel rendelkező vállalatok keressük.
  • Momentum: A momentum faktorra épülő stratégia feltételezi, hogy a múltban jól teljesítő részvények a jövőben is kiemelkedő hozamokat fognak elérni.
  • Érték: A részvényeknél általában központi kérdés az értékeltség, és az egyik népszerű befektetési stratégia szerint az alulértékelt részvények felül tudják teljesíteni a magasan értékelt cégek részvényeit. Az értékeltséget általában különböző mutatószámokkal fejezzük ki (pl. P/E, EV/EBITDA, P/BV).
  • Méret: Szintén historikus tapasztalat, hogy a kisebb méretű (piaci kapitalizációjú) cégek részvényei felülteljesíthetik a nagyobb részvényeket. Persze elképzelhető, hogy magasabb kockázatvállalás mellett. A méret faktort figyelembe vevő stratégiák relatív felülsúlyozzák a kisebb méretű vállalatok részvényeit. Míg egy „klasszikus” tőzsdeindexben a nagyobb méretű vállalatok magasabb súlyt képviselnek.

A fent említett stratégiákat leginkább ETF-eken keresztül lehet megvalósítani, amelyekből ügyfeleink szintén választhatnak a KBC Equitas rendszereiben.

ETF kereső

Hogyan teljesítettek a faktorok?

  Év elejétől 5 év 10 év
MSCI World 20,9% 16,0% 14,0%
MSCI World Minimum Volatility 11,3% 11,2% 11,4%
MSCI World High Dividend 12,4% 10,2% 10,2%
MSCI World Quality 23,9% 20,5% 16,6%
MSCI World Momentum 16,6% 20,4% 16,7%
MSCI World Value 17,7% 8,5% 10,2%
MSCI World Equal Weighted 15,1% 12,0% 11,7%

Legutóbbi frissítés (2021.11.24)

Forrás: MSCI World factor indexes